OT Happyday - шаблон joomla Книги

NISKI I KUGLASTI ČETINARI

katalog

Varijeteti vrsteChamaecyparis lawsoniana- Lavsonov pačempres


Varijeteti su, kao i osnovna vrsta, tporni na mraz i niske temperature. Nisu zahtevni prema zemljištu, ali su osetljivi na sušu. Otporni su na vetar, dim i prašinu. Dobro podnose orezivanje, što povoljno utiče i na progušćavanje krošnje, pa se mogu koristiti za žive ograde i topijarne forme.


Chamaecyparis lawsoniana 'Fletcherii'- crveni Lavsonov pačempres




Forma sa uspravnim granama, nešto šire krošnje, visok oko 5 m i širok oko 3 m. Četine su cvenkasto zelene a mlade prolećne na vrhovima grana srebrnasto bele. Primena kao kod predhodnih varijeteta, ali vrlo efektno deluje i pojedinačno posaden na travnoj površini. Raste dosta brzo, što ga čini zahvalnim za formiranje živih ograda i višebojnih živih ograda, u kombinaciji sa drugim varijetetima Lavsonovog pačempresa.



Chamaecyparis lawsoniana 'Fletcherii Gold'


Po formi sličan predhodnom varijetetu. Karakterišu ga zlatno žuti vrhovi grana, koju zapravo daju mlade jednogodišnje četine. Pogodan kao soliter i za višebojne žive ograde.


Chamaecyparis lawsoniana 'Van Pelt's Blue'




Četinar pravilne usko valjkaste krošnje, poraste do 7 m u visinu i do 3 m u širinu. Sivo plava boja četina izdvaja ga na svakoj zelenoj površini, bilo kao soliterno stablo, u grupi ili kombinaciji sa drugim vrstama. Može formirati, uz nešto gušću sadnju, izuzetno atraktivne žive ograde


Chamaecyparis lawsoniana 'Elwoodii' - elvudi


 

Varijetet plavo zelenih četina. Raste sporo, do 3 m u visinu i oko 1,5 m u širinu. Osetljiv e na temperaturne ekstreme i topao vetar. Najviše mu odgovaraju vlažni uslovi. Veoma popularan na zelenim površinama, naročito onim reprezentativnim.

 

 

 


Chamaecyparis lawsoniana 'Blue Surprise'- plavo iznenađenje

 

Sličan elvudiju od koga je i nastao. Četine su srebrnasto plave. Primenjuje se u alpinetumima i kao soliter na mestima koja treba istaći.

 

 

 

 


Chamaecyparis lawsoniana 'Elwoodii' - elvudi


 

Varijetet plavo zelenih četina. Raste sporo, do 3 m u visinu i oko 1,5 m u širinu. Osetljiv e na temperaturne ekstreme i topao vetar. Najviše mu odgovaraju vlažni uslovi. Veoma popularan na zelenim površinama, naročito onim reprezentativnim.

 

 

 


 

Chamaecyparis lawsoniana 'Blue Surprise' - plavo iznenađenje

 

 

Sličan elvudiju od koga je i nastao. Četine su srebrnasto plave. Primenjuje se u alpinetumima i kao soliter na mestima koja treba istaći.

 

 

 


 

Chamaecyparis lawsoniana 'Elwood's Gold'  zlatni elvudi

 

 

 Po svemu sličan prethodnim varijetetima, ali su mlade četine zlatno žute boje.

 

 

 

 


 

Chamaecyparis lawsoniana 'Ivonne' Ivona

 

 

Široko kupasta krošnja visine oko 6 m. Mlade grane sa zlatno žutim četinama, u mladosti uspravne, a kasnije vrhovi padaju. Izuzetno atraktivna za istaknute položaje, kombinaciju sa vrstama različitih formi i boja, ali i za žive ograde.

 

 


 

Chamaecyparis lawsoniana 'Globus'


 

Kuglasta forma, raste do 2,5 m u visinu i do 1,5 m u prečniku. Sadi se kao detalj ili u masivu. Veoma je otporan, pa se može saditi i u žardinjere. Dobro podnosi sušu i izložene položaje. Može se orezivati.

 

 

 

 


 

Chamaecyparis pisifera 'Filifera' - končasti pačempres


 

Varijetet dugih, tankih, visećih grančica, poput konca, što joj daje izuzetnu formu. Široko piramidalne krošnje, do 10 m visoke i skoro isto toliko široke. Raste veoma sporo. Odgovara joj umereno vlažna do vlažna klima, vlažno, dobro drenirano zemljište i osunčan o polusenovit položaj. Suša joj ne prija, pa je treba tokom najtoplijih dana zalivati. Najčešće se koristi kao soliterna biljka na travnjaku. Krošnja se može redukovati blagim orezivanjem. 

 

 

 


 

Chamaecyparis pisifera 'Filifera Aurea' - zlatni končasti pačempres


 

Sličan končastom pačempresu, ali manjeg rasta, do 2,5 m, što ga čini podesnijim za manje površine. Zlatno žute četine čine ga podesnim za alpinetume i istaknute položaje.

 

 

 

 


 Chamaecyparis pisifera 'Filifera Nana' patuljasti končasti pačempres

 

 

Izuzetna patuljasta kuglasta forma visine do 1,5 m, sporog rasta (oko 5 cm godišnje). Posebno je pogodna za alpinetume.


 

Chamaecyparis pisifera 'Sun Gold'


 

Forma je slična predhodnim, ali je nešto niži, oko 2 m i nešto širi, oko 2.5 m. Četine su jarko žute. Izuzetan materijal za atraktivne položaje 

 

 

 

 


 

Chamaecyparis pisifera 'Tama Himuro'


 

Patuljasta kuglasta forma sivo zelene boje mladih četina. Raste veoma sporo, do 0,8 m. Idealan za alpinetume, bordure i pravilne forme.

 

 

 

 


 

Chamaecyparis pisifera 'Plumosa Aurea Compacta'


 

Kompaktna, kupasta krošnja zatupastog vrha, može porasti do 10 (ređe i do 20) m. Šetine su u proleće žuckaste boje, da bi ujesen poprimile bronzane tonove. Osetljiv je na jake vetrove. Zbog svoje forme i boje četina ubraja se među najdekorativnije četinare

 

 

 


 Chamaecyparis pisifera 'Boulevard'

 

 

Valjkasta do usko piramidalna forma, srebrno plavih četina koje zimi postaju sivo plave. raste u polusenci. Dosta je osetljiv na sušu i jako sunce. Raste sporo, do 2 m. Izuzetno atraktivan, naročito kao soliter na istaknutom položaju

 

 


 

Chamaecyparis pisifera 'Squarrosa'


 

Široko valjkasta krošnja, visine do 8 m, sporog rasta. četine su srebrno plave, dok tokom zime dobijaju crvenkastu boju. Voli sunčane položaje. Zbog veličine najpogodnija je za velike površine.. 

 

 

 


 

Juniperus chinensis 'Stricta'


 

Širokom kupasta gusto zbijena krošnja, plavo zelenih četina, visine do 3 m. Raste relativno brzo. Odgovaraju mu sunčani i polusenoviti položaji. Vrlo je otporan na orezivanje. Formira prelepe žive ograde, a dobro se razvija i u žardinjeri, uz brižljivu negu.

 

 

 


 

Picea alba 'Conica' (Picea glauca 'Conica') - patuljasta smrča


 

Izuzetno dekorativan varijetet smaragdno zelenih, sasvim kratkih četina, zvezdasto raspoređenih. Krošnja je izuzetno gusta i kompaktna, gotovo neprobojna. Veoma sporog rasta (oko 2.5 m za 25 godina!), porasta najviše do 3 m. Nije posebno zahtevna na kvalitet zemljišta, a odgovara joj osunčan položaj, pa se može saditi i u žardinjere. Inače je najlepša u mini vrtovima i alpinumima.

 


 

Picea pungens 'Glauca Globosa' - patuljasta plava smrča


 

Kuglasti varijetet plave smrče, maksimalnog rasta do 2 m (oko 80 cm za 10 god.). Krošnja je veoma pravilna, gusta i kompaktna, jasno plave boje. Otporna je na uslove staništa i odgovaraju joj položaji izloženi direktnom suncu.Najefektnija je u alpinetumima i mini vrtovima. 

 

 

 


 

Pinus mugo - bor krivulj, planinski bor


 

Veoma dekorativan bor žbunaste ili po zemlji polegle krošnje. Raste do 3 (ređe i do 4) m. Od prirode raste u veoma nepovoljnim uslovima, na velikim nadm. visinama, pa je otporan na gotovo sve uslove.

Podnosi i orezivanje, pa se može saditi i u žardinjere, ali i formirati izuzetno atraktivne žive ograde. Koristi se i za vezivanje zemljišta na strmim terenima.


Pinus mugo 'Mugus'


 

Varijetet guste krošnje i nešto kraćih četina od osnovne vrste. Raste veoma sporo. Pogodan za alpinetume, mini vrtove, balkone...

 

 

 

 


 

Pinus sylvetris 'Watererii' - kuglasti beli bor


Izuzetna pravilna kuglasta forma kratkih srebrnasto plavo zelenih četina, visine do 4 m, relativno sporog rasta. Dobro raste na osunčanim položajima, na skoro svakom dobro dreniranom zemljištu. Pogodan je za soliternu sadnju, na istaknutim položajima, za stroge geometrijske forme, ali i za kombinaciju sa drugim vrstama u slobodnim grupama. Može formirati i atraktivne žive ograde, a dobro raste i u žardinjerama, pa je zahvalan materijal i za veoma interesantne forme.

 

 


 

Varijeteti vrsta roda Thuja sp. - tuja


Veoma otporne i nezahtevne, kako osnovne vrste, tako i svi njihovi varijeteti. Odlično podnose sušu, a prilagođavaju se svakom zemljištu, čak i zaslanjenom. Podjednako dobro uspevaju na sunčanim položajima i u senci. Dim i prašina im ne smetaju. Odlično podnose orezivanje, pa im se prirodna forma lako održava, a mogu formirati izuzetno lepe i guste žive ograde ili različite rezane forme. Odlično se razvijaju i u žardinjerama.

Veoma elegantna, kompaktna piramidalna krošnja, efektne zlatno žute boje četina usmerenih ka vrhu. Raste do 3 m visine. Pogodna za žardinjere, pojedinačnu sadnju ili u žive ograde i masive.

 


 

Thuja occidentalis 'Sunkist'


 

Izuzetno popularan varijetet kupaste krošnje, zlatno žutih četina, visine do 4 m. Za razliku od većine žutih varijeteta, direktno sunce joj ne smeta. Koristi se pojedinačno na travnjacima, u žardinjerama ili za žive ograde. 

 

 

 


 

Thuja occidentalis 'Globosa'


 

Krošnja pravilna, kuglasta, visine do 1 (ređe 1,5) m, jasno zelene boje. Najlepša na travnjaku, pojedinačno ili u manjim grupama, kao i za nisku živu ogradu. 

 

 

 

 


 

Thuja occidentalis 'Golden Globe'


 

Pravilna kuglasta forma jasne zlatno žute boje, visine do 1,5 m. Dobo podnosi direktno sunce. Najčešće se koristi za stvaranje kontrastnih kolorita grupe.

 

 

 

 


 

Thuja occidentalis 'Rheingold'


 

Izuzetno popularan varijetet široko kupaste krošnje, zlatno žutih četina koje tokom zime dobiju bronzani ton, visine do 2,5 m. Koristi se pojedinačno na travnjacima, u žardinjerama ili za žive ograde. .

 

 

 


 

Thuja occidentalis 'Danica'


 

Patuljasta tuja veoma kompaktne, skoro pravilno loptaste krošnje, visine do 0,5 m. Četine su jasno zelene, zimi dobiju bronzani ton. Raste veoma sporo. Pogodna za bordure, alpinetume, i žardinjere na balkonima, terasama... 

 

 

 


Thuja occidentalis 'Danica'


 

Patuljasta tuja veoma kompaktne, skoro pravilno loptaste krošnje, visine do 0,5 m. Četine su jasno zelene, zimi dobiju bronzani ton. Raste veoma sporo. Pogodna za bordure, alpinetume, i žardinjere na balkonima, terasama... 

 

 

 


 

Thuja occidentalis 'Umbraculifera'


 

Patuljasti varijetet kuglaste krošnje, jasno zelene boje, visine do 1 m i širine do 1,5 m. Najpogodnija za alpinetume, bordure i geometrijske kombinacije.


 

 


 

Thuja occidentalis 'Teddy' 


Patuljasta tuja veoma kompaktne krošnje, pavo zelene boje, visine do 0,7 m, širine do 0,5 m. Raste veoma sporo, 3-4 cm godišnje. Pogodna za bordure, alpinetume, i žardinjere na balkonima, terasama...

 

 

 


 

Thuja occidentalis 'Tini Tim' 

 

Patuljasta tuja veoma kompaktne, nešto izdužene forme, svetlo zelene boje, visine do 1 m, širine do 0,5 m. Raste veoma sporo. Pogodna za bordure, alpinetume, i žardinjere na balkonima, terasama...

 

 

 


 

Thuja plicata 'Grun Kugel' 


 

Patuljasta tuja kuglaste krošnje, menta-zelene boje, visine oko 40 m, širine oko 70 cm. Raste veoma sporo. Pogodna za bordure, alpinetume, i žardinjere na balkonima, terasama...

 

 

 


 

Thuja orientalis 'Aurea Nana'


 

Zlatno žuti varijetet valjkaste forme, visine do 1 m, zimi poprima bronzani ton. koristi se za alpinetume, grupe, bordure, žardinjere na terasama ili balkonima. 


Potkategorije