OT Happyday - шаблон joomla Книги

ŽBUNASTI I POLEGLI ČETINARI

katalog

Taxus baccata 'Semperaurea'


Varijetet tise, te je kao i osnovna vrsta veoma otporna, dobro podnosi orezivanje, a može se uspešno gajiti i u žardinjerama. Izuzetno lepa forma zlatno žutih mladih četina na vrhovima grana. Ima široku primenu, jer podjednako dobro raste na svetlu i u senci, na bogatom i siromašnom zemljištu i izuzetno je dugovečna. Obrazuje izbojke iz panja, pa se lako regeneriše. Veoma otporna na orezivanje, zbog čega se najčešće koristi za topijarne forme ili za reprezentativne žive ograde.

 

 

 

Varijeteti vrsta iz porodice Juniperus sp. - kleke


Varijeteti su, kao i osnovne vrste, veoma otporni i prilagodljivi. Rastu i na dosta siromašnim zemljištima, tako da i je moguće uspešno gajiti i u žardinjerama. Otporni su na dim i prašinu. Zahtevaju osunčane položaje, a izuzetno dobro podnose mraz i niske temperature. Dobro podnose orezivanje, što povoljno utiče i na progušćavanje krošnje, što omogućava uspešno korigovanje porasta. Najčešće se koriste u kombinacijama slobodnih formi, na strmim terenima za vezivanje zemljišta, kao i za zaklanjanje nepoželjnih detalja (hidranti, šahte i sl.). Polegle forme koriste se i kao pokrivači tla, kao i za sadnju na potpornim zidovima.

Juniperus chinensis 'Hetzii'

Žbunasta forma, visine i širine oko 2 m. Četine su srebrnasto sive. Dosta moćna biljka, nije za male prostore.

J. hor. 'Andorra Compact'

Krošnja vrlo kompaktna, grane zbijene, prilegle, četine jasno zelene, zimi poprimaju ljubičastu boju. Širine oko 3 m, visine oko 40 cm.

J. hor. 'And. Compact Variegata'

Razlikuje se od prethodne po tome što su pojedine mlade četine bledo žute boje, pa deluje "šatirana".

 

Juniperus horisontalis

Vrsta čije su grane, kao i kod varijeteta, sasvim polegle uz zemlju. Jasno zelene boje, snažnog rasta, širine oko 3 m, visine oko 50 cm.

J. hor. 'Andorra Compact'

Krošnja vrlo kompaktna, grane zbijene, prilegle, četine jasno zelene, zimi poprimaju ljubičastu boju. Širine oko 3 m, visine oko 40 cm.

J. hor. 'And. Compact Variegata'

Razlikuje se od prethodne po tome što su pojedine mlade četine bledo žute boje, pa deluje "šatirana".

Juniperus horisontalis 'Blue Chip'

Srebrno plava nepravilna puzava forma. Boja četina zadržava se i tokom zime. U širinu raste i do 2,5 m, a u visinu svega oko 30 cm.

J.s horisontalis 'Golden Carpet'

Žuto zelena forma snažnog rasta,sasvim poleglih grana koje se čak spuštaju niz potporne zidove. Četine tokom zime dobijaju ružičast ton. Širine je oko 2 m, a visine svega 30-ak cm.

J. horisontalis 'Prince of Wales'

Veoma popularna prilegla forma, prvenstveno zbog zimske ljubičaste boje četina. U širinu raste 3 m, a u visinu svega 20 cm.

 

Juniperus chinensis 'Hetzii'

Žbunasta forma, visine i širine oko 2 m. Četine su srebrnasto sive. Dosta moćna biljka, nije za male prostore.

Juniperus chinensis 'Old Gold'

Kompaktna, nepravilna forma širine oko 2 m, visine oko 1 m. Mlade četine zlatno žute.

Jun. ch. 'Pfitzeriana Aurea'

Moćna forma širine oko 3 m, visine preko 1 m. Četine žuto zelene, zimi dobijaju bronzani ton.

Juniperus squamata 'Blue Carpet'

Polegla forma svetlo srebrno plavih četina, skoro horizontalnih grana. U širinu raste oko 1,5 m, a u visinu oko 30 cm.

Juniperus squamata 'Blue Star'

Patuljasta forma, širine svega oko 45 cm, a visine oko 15 cm. Krošnja je veoma kompaktna, svetlo sivo plave boje. Raste sporo i idealna je za alpinetume, mini vrtove, žardinjere...

 

Juniperus squamata 'Meyeri'

Široko razgranata žbunasta forma uspravnih grana. Raste oko 2,5 m u visinu i u širinu. Intezivno je plave boje, guste krošnje. Najlepši je kada se sadi pojedinačno ili u manjim ili većim grupama.

Juniperus horisontalis 'Plumosa'

Jasno zelena polegla krošnja tokom zime dobija izvanrednu ljubičasto narandžastu boju. Idealna za zimski kolorit. Širine oko 3 m, a visine oko 50 cm. Na slikama: Izgled biljke, zimska boja četina.

J. ch. 'Expansa Aureospicata'

Sličan prethodnom varijetetu, ali su pojedine mlade četine zlatno žute. Nešto manji, širine oko 1 m, visine oko 70 cm.

Juniperus horisontalis 'Wiltonii'

Srebrno plava, sasvim prilegla krošnja, koja se pravilno širi u svim pravcima do 2,5 m, visine oko 20 cm. Idealna za kaskade i zidove.

Juniperus chinensis 'Expansa Variegata'

Grane skoro horizontalne, pojedine mlade četine bledo žute, gotovo bele, tako da deluje "šatirana". Širine oko 2 m, visine oko 1 m. Izuzetno atraktivan. Na slikama: odrasla biljka, izgled četina.