OT Happyday - шаблон joomla Книги

Vrbe

katalog

Salix caprea - ivaDrvo visine do 12 m, skoro isto toliko široke krošnje uspravnih grana, koju razvija od zemlje. Listovi su široki, tamno zeleni, sivog naličja. U proleće se njene gole grane okite belim, pamučastim cvastima, poznatim kao "mace". Klimu našeg podneblja dobro podnosi. Vrlo je prilagodljiva različitim uslovima sredine.Siva kora drveta čini je poželjnom za efektne kombinacije sa drugim vrstama, naročito u zimskom periodu i u rano proleće. 

 

 

 


    


 

Salix matsudana - kovrdžava vrba


Do 15 m visoko drvo, retke krošnje uspravnih grana, široke do 7 m. Listovi su svetlo zeleni, sa naličja sivkasto beli, u jesen limun žuti. Sve grane, pa i one najstarije, su izuvijane i isprepletane, kao i listovi, što ovu vrstu čini zaista jedinstvenom na zelenim površinama, naročito u zimskom periodu. Kora mladih grana maslinasto zelena. Našu klimu odlično podnosi. Zemljište ne bira. Podnosi kako plavljenje tako i sušu i velike vrućine. Može se saditi na nagibima. Otporna je na zagađenja staništa. 

Rado gajena vrsta na svim većim zelenim površinama, kako urbanim, tako i ruralnim. Sadi se pojedinačno, u grupama ili masivima. Poželjna pored vodenih površina.