OT Happyday - шаблон joomla Книги

Hrastovi, ukrasne vrste

katalog

Quercus borealis (Quercus rubra) - crveni hrast


Drvo visine oko 30 m, krošnje široko zaobljene, širine oko 20 m. Listovi su duboko režnjeviti, dugi do 20 cm, u jesen prvo žuti da bi do početka zime postali vatreno crveni. Zimske temperature našeg podneblja mu ne smetaju. Prilagodljiv uslovima staništa, podnosi i kisela zemljišta. Ne voli krečnjak. Loše podnosi kako sušu, tako i plavljenje. Dobro podnosi zasenu. Odgovaraju mu veliki prostori. Sadi se pojedinačno ili u masivima. Kao i drugi hrastovi, pogodan je za formiranje pozadine za razne detalje. 

 

 

      


 

Quercus petrea- hrast kitnjak


Robusno drvo, visine do 35 m, široko piramidalne krošnje, širine do 25 m. Veoma dugovečan. Listovi tamno zeleni, kožasti, dugi oko 12 cm. Posebnu dekorativnost daje mu kontrast tamne boje krošnje i beličasto sive boje kore debla. Kao domaća vrsta dobro podnosi našu klimu, ali najbolje raste na toplim staništima i južnim ekspozicijama. Nema posebnih zahteva prema hranljivosti zemljišta, ali najbolje uspeva na svežim, dobro dreniranim. Podnosi i kisela. Zahteva dosta prostora. 
Izuzetno upečatljiv kao pojedinačno stablo, ali i za sadnju u grupi. Primeren velikim prostorima. 

 

 

  


 

Quercus robu- hrast lužnjak


Robusno drvo, visine do 35 m, široko razgranate krošnje širine do 25 m, sa jakim, krivim, kolenasto savijenim granama. Listovi tamno zeleni, dugi oko 12 cm. Kao domaća vrsta dobro podnosi našu klimu. Osetljiv je na kasne mrazeve, ali odlično podnosi letnje žege. Voli plodno, sveže i vlažno zemljište, ali zbog korena koji, kao i kod ostalih hrastova raste u dubinu odgovaraju mu i zemljišta siromašna u površinskim slojevima, ali bogata u dubljim. Podnosi i povremena plavljenja, kao i blago zaslanjena zemljišta. Na plitkim i suvim ne uspeva. Raste na osunčanim i polusenovitim položajima. Dobro podnosi gradske uslove, dim i prašinu. Vetar mu ne smeta. 

Zbog svoje veličine i veličanstvenog izgleda zahteva veliki prostori i soliternu sadnju. Takode uvek treba imati u vidu njegovu veličinu i sadnju planirati daleko od objekata, kako kasnije, kada hrast dostigne punu veličinu ne bi došlo do oštećivanja, bilo stabla, bilo objekata. Pogodan je za vetrozaštitne pojaseve, kao i za zaštitne masive oko industrijskih objekata.