OT Happyday - шаблон joomla Книги

Jasenovi

katalog

Fraxinus excelsior - beli jasen


Domaća vrsta, na prirodnom staništu dostiže visinu i do 40 m i isto toliku širinu krošnje, dok u urbanim područjima raste nešto niže. Brzog je porasta. Cveta pre listanja, u rano proleće, a dekorativan je i leti zbog svetle krošnje i u jesen kada sazrevaju plodovi. Kao domaća vrsta otporan je i na zimske i na letnje temperature našeg područja. Najviše mu odgovaraju duboka i sveža zemljišta na osunčanim položajima. 

Koristi se za sadnju u grupama, ali je izuzetno dekorativan i kao soliter na prostranom travnjaku ili u kombinaciji sa drugim vrstama tamnije boje krošnje. Drvoredi jasena su izuzetno atraktivni. 

 

  

    

 


Fraxinus ornus - crni jasen


Srednje visoko stablo, visine oko 10 m i isto toliko široke krošnje. Kod nas od prirode rasprostranjen na nešto toplijim staništima. Okrugla krošnja tamno zelenih listova čini lep kontrast sa sivom korom, a u jesen listovi dobijaju crvenu do tamno purpurnu boju. U maju cvetaju krem beli, mirisni cvetovi u velikim metličastim cvastima i u ovom periodu crni jasen je zaista jedna od najdekorativnijih vrsta na zelenim površinama. U našem podneblju ne treba ga saditi samo u ekstremno hladnim područjima. Zemljište ulavnom ne bira, ali najbolje raste na lakim, dobro dreniranim, na osunčanim položajima. 

Lepa i rado korišćena vrsta, kako na velikim tako i na nešto manjim zelenim površinama. Sadi se pojedinačno, u grupama ili kao izuzetno atraktivni drvoredi. Razgranat koren dobro vezuje zemljište, pa se uspešno koristi i za vezivanje zemljišta na strmim terenima.