Loading...
Abelia grandiflora

Abelia grandiflora

Abelija

Opis:

Abelija predstavlja mali, elegantni žbun sjajnih, poluzimzelenih listova koji zimi obično prelaze u crvenu boju.

Uslovi gajenja:

Abelija voli sunčana i polusenovita mesta, tolerantna je prema svim vrstama zemljišta, pod uslovom da nisu preplavljena ili suva, ali najbolje uspeva na neutralnim do slabo kiselim, plodnim, vlažnim i dobro dreniranim zemljištima.

Vreme cvetanja:

Počinje cvetanje u junu i neumorno se nastavlja tokom leta do oktobra. Beli cvetovi su sitni, ali veoma brojni, u obliku trubica,blagog prijatnog mirisa.

Upotreba:

Koristi se za formiranje cvetnih leja, kao vizuelna barijera, uz rubove ili kao živica.


Berberis juliane

Berberis juliane

Opis:

Poluzimzeleni žbun visine 2-3m, izuzetno guste i kompaktne krošnje. Listovi kožasti, tamno zeleni, sjajni, nazubljeni, u jesen postaju purpurno crveni.

Uslovi gajenja:

Veoma je prilagodljiv, otporan na niske temperature, sušu, dim i prašinu. Dobro raste na osunčanim položajima i u polusenci.

Vreme cvetanja:

U proleće ga prekrivaju žute cvasti iz kojih se u jesen razvijaju grozdovi tamno plave, skoro crne bobice.

Upotreba:

Najčešće se koristi za formiranje gustih i zahvaljujući gustom sklopu i bodljikavim listovima sasvim neprobojnih živih ograda, a promenljiva boja listova ovakve ograde čini veoma atraktivnim tokom cele godine.


Berberis x media Red jewel

Berberis x media Red jewel

Opis:

Poluzimzeleni ovalni žbun, visine i širine oko 2m. Karakteristična je izuzetno atraktivna boja sjajnih, kožastih listića - u proleće su jasno crveni, da bi tokom leta postepeno dobili tamno purpurni ton.

Uslovi gajenja:

Zahtevi prema uslovima su veoma skromni, slično kao kod predhodne vrste.

Vreme cvetanja:

U proleće se razvijaju sitne žute cvasti, dok se iz njih u jesen, na tamnoj krošnji, razvijaju purpurno crvene bobice.

Upotreba:

Male dimenzije čine ga pogodnim za alpinetume, perenjake, male vrtove i druge male zelene površine, dok atraktivna boja omogućava bezbrojne koloritne kombinacije.


Cotoneaster horizontalis

Cotoneaster horizontalis

Polegla dunjarica

Opis:

Poluzimzeleni žbun visine do 1,5m, širine do 2m. Krošnju čine horizontalne, lučno povijene grane sa naspramno raspoređenim tamno zelenim, sjajnim ovalnim listićima koji u jesen dobijaju narandžastu boju, koja prelazi u skerletno crvenu.

Uslovi gajenja:

Skromnih je zahteva u odnosu na zemljište, vrlo dobro podnosi sušu, zasenu i gradske uslove. Na mraz su nešto osetljiviji, ali u većini naših krajeva ne stradaju.

Vreme cvetanja:

Ružičasti, sitni cvetovi se javljaju maja-juna. Krajem leta sazrevaju jarko crvene bobice, koje ostaju na granama najveći deo zime.

Upotreba:

Najčešće se sadi u grupama, kao pokrivač tla ili za vezivanje padina, ali i za vezivanje strmih terena. Podesan za zaklanjanje nepoželjnih detalja u vrtu. Dobro podnose orezivanje, pa im se veličina lako može kontrolisati.


Ligustrum ovalifolium

Ligustrum ovalifolium

Kalina

Opis:

Poluzimzelen žbun brzog rasta, visine do 5m i širine do2 m. Krošnja je gusta, bogato razgranata, svetlo zelenih, sjajnih listova, što je čini jednom od najpopularnijih vrsta za rezane žive ograde visine i do 3,5m.

Uslovi gajenja:

Nema posebnih zahteva prema kvalitetu zemljišta, osim što ne voli vlažna. Podnosi zasenu.

Vreme cvetanja:

Cvetovi nisu posebno atraktivni, a ako se ograda redovno održava biljka neće ni cvetati.

Upotreba:

Nije atraktivna kao soliterna biljka i uglavnom se sadi kao ograda, ali može poslužiti i kao donji sprat ispod visokog drveća ili kao osnova - fon za sagledavanje atraktivnih detalja u vrtu.


Lonicera nitida

Lonicera nitida

Lonicera

Opis:

Poluzimzeleni, polu polegli, široko razgranati žbun ovalne krošnje, visine do 1,5m i širine do 2m. Listovi su brojni, tamno zeleni, sjajni.

Uslovi gajenja:

Dobro se razvija u svim uslovima, čak i u žardinjerama, uz pojačanu negu. Najviše mu prijaju osunčani položaji, ali podnosi i zasenu. Ne strada od mraza. Ne smetaju mu dim i prašina, a dobro podnosi i orezivanje.

Vreme cvetanja:

U proleće je gusto prekriven krem belim sitnim cvetovima.

Upotreba:

Često se koristi na zelenim površinama. Najveću primenu ima kod ozelenjavanja strmih obala, kosina, nasipa. Interesantna je i za sadnju nad potpornim zidovima ili u većim žardinjerama. Formira interesantne bordure i žive ograde visine do 1m ali i geometrijske figure u formalnim vrtovima.